02/2016
12/2014-Σήμερα
09/2015-Σήμερα
11/2015
06/2015
10/2014-12/2014
05/2014-07/2014
02/2016
12/2014-Σήμερα
09/2015-Σήμερα
11/2015
06/2015
10/2014-12/2014
05/2014-07/2014
Η Ημερίδα αφορά στην παρουσίαση των θέσεων του ΣΕΒ για τη νέα βιομηχανική πολιτική και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα Έρευνας σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο της κρίσης και τις τεχνολογικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το ΕΜΠ – Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας.
Στα πλαίσια συνεχούς ενημέρωσης για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πελατών μας, οι συνεργάτες μας έλαβαν μέρος στην σχετική ημερίδα.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας λειτούργησαν 7 παράλληλα θεματικά εργαστήρια
1. Βιομηχανία Παραγωγής Ενέργειας: Για μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα
2. Περιβαλλοντική Βιομηχανία: Καινοτόμος, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
3. Δομικά Υλικά και Μεταλλικές Κατασκευές: Δύο παραδοσιακοί τομείς σε αναζήτηση νέων προϊόντων και αγορών
4. Παραγωγική Aλυσίδα Tροφίμων: Δυναμική ανάπτυξη και αξιοποίηση της παράδοσης
5. Τομέας ΤΠE (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας): Τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές
6. Υγεία: Δυναμικές εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών
7. Έτοιμο Ένδυμα και «Δημιουργική» Βιομηχανία (Creative Industries): Νέες τεχνολογίες και ευέλικτος σχεδιασμός απάντηση στον ανταγωνισμό κόστους.
Σε αυτά έγινε μία παρουσίαση των δυνατοτήτων και των προοπτικών των επιχειρήσεων ανά κλάδο με βάση έρευνες του ΣΕΒ και του ΙΤΕ. Επίσης συζητήθηκε η δυνατότητα συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. με βάση τα προγράμματα που είναι ενεργά την προσεχή περίοδο.
Ειδικότερα για τον τομέα της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας που είναι και ο τομέας που έχει δωθεί μεγάλη βαρύτητα στην εταιρία μας έγινε ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Κατ αρχήν ο κλάδος αντέχει στις τεράστιες πιέσεις της κρίσης από το 2010 και εδώ γιατί ακριβώς στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη απόσταση για να διανυθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί επιθυμητό επίπεδο περιβαλλοντικής συνείδησηςμε αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέες ευκαιρίες για την ελληνική επιχειρηματικότητα με κεντρικό άξονα το περιβάλλον. Τομείς επιχειρηματικών ευκαιριών όπως φάνηκε από την έρευνα του ΣΕΒ και του ΙΤΕ είναι:
1.Μετατροπή παραγωγικών διαδικασιών
2.Ανάπτυξη πράσινης επιχειρηματικότητας
3.Πράσινα προιόντα
4.Διαχείρηση υδάτινων πόρων
5.Ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων τρόπων διαχείρησης αποβλήτων.
6.Δημιουργία και συντήρηση νέων ΧΥΤΑ, ΧΥΤΕΑ και πράσινων σημείων
Προυποθέσεις για την εκμετάλευση των παραπάνω ευακιριών είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών, η συνεργασία με επιχειρήσεις και πανεπιστήμια του εξωτερικού και τέλος η ανάπτυξη σχημάτων βιομηχανικής συμβίωσης. Ο,τι έχει σχέση με τα «πράσινα προιόντα» και τις υπηρεσίες είναι μία δυναμικά αναπτυσόμενη καινοτόμος αγορά.
Ένας τομέας της περιβαλλοντικής βιομηχανίας στον οποίον δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ημερίδα είναι ο κλάδος που ασχολείται με τεχνολογίες αιχμής για την επεξεργασία αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας και προιόντων από τα διάφορα στάδια της παραπάνω επξεργασίας.
Όλα τα παραπάνω απαιτούν άμεση σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει το θεωρητικό υπόβαθρο να βοηθήσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί με ταχύτητα και παράλληλα να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης.
Η ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του κυρίου Χατζηδάκη με θέμα τη σύγχρονη βιομηχανική πολιτική στην Ελλάδα.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 έλαβε χώρα η ημερίδα για το πρόγραμμα του ERC στο HORIZON 2020. Στα πλαίσια συνεχούς ενημέρωσης για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πελατών μας, οι συνεργάτες μας έλαβαν μέρος στην σχετική ημερίδα.
Στην ημερίδα αυτή παρουσιάστηκε το πρόγραμμα HORIZON 2020 και οι πρώτες προκυρήξεις του ERC για το 2014 από τον Δρ Παπάζογλου Θ. Ξεκίνησε με την παρουσίαση του ERC, αρχές και στόχοι. Στην συνέχεια έγινε διεξοδική παρουσίαση της λειτουργίας του ERC με ποιό τρόπο και λογική ελέγχει και αξιολογεί τις προτάσεις και τέλος έκανε μία ανασκόπηση της λειτουργίας του ERC από την ίδρυσή του έως σήμερα. Από τη ΓΓΕΤ έγινε παρουσίαση του Σχεδιασμός Δράσεων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
Οι προκλήσεις που πρέπει να απαντήσουμε με βάση την ΓΓΕΤ είναι οι ακόλουθες:
1. Ενίσχυση της ζήτησης (support of demand forR&D) για υπηρεσίες έρευνας και καινοτομίας εκ μέρους των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα
2. Ανάπτυξη της καινοτομίας (innovation in key-sectors) με επενδύσεις σε προτεραιότητες-κλειδιά.
3. Προαγωγή της αριστείας στην έρευνα (Excellence) και χρηματοδότηση της έρευνας αιχμής με διεύρυνση των διασυνδέσεων μεταξύ πανεπιστημίων /ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων
4. Ανάπτυξη συνεργειών και συμπληρωματικότητας, (synergies with Horizon 2020) με τον Ορίζοντα 2020.
Οι άξονες προτεραιότητας που πρέπει να κινηθούμε είναι οι παρακάτω:
i. Ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και την εξειδίκευση
ii. Κοινωνικές προκλήσεις και σύνδεση με πολιτικές Υπουργείων
iii. Αριστεία στην έρευνα και στην εκπαίδευση Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των δράσεων "Consolidator Grant", "Advanced Grant" , "Proof of Concept" από την πλευρά των συμμετεχόντων με επιλεγμένες προτάσεις οι οποιοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δράσεις . Τέλος έγινε παρουσίαση του ρόλου και των υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ως Εθνικού Σημείου Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020".